Informatief

Samenwerkingsovereenkomst

“Wij gaan samenwerken!”. Vol enthousiasme sla jij samen met een andere partij de handen ineen om tot een mooi nieuw product of een mooie dienst te komen. Mijn vraag is dan direct: “Heb je de afspraken vastgelegd in een overeenkomst?”.

“Dat is niet nodig, alles is duidelijk!”

Dat antwoord triggert mij. Want is écht alles duidelijk? Nu zit je er allebei vol goede moed en met een positieve insteek in, maar wat nu als de ene partij er dadelijk toch niet zoveel zin meer in heeft? Of door onvoorziene omstandigheden zijn bijdrage aan de samenwerking niet meer op zich kan nemen? En hoe zit het met betaling: als de ene partij aan de andere partij een financiële vergoeding moet betalen of moet bijdragen aan de inkoop van grondstoffen en deze betaling wordt niet gedaan? En als de kwaliteit van de bijdrage of de inspanningen van de ander te wensen overlaat?

Zoals je ziet, stel ik een hele hoop vragen. Heb je over deze onderwerpen nagedacht? Zodra je de afspraken op papier gaat zetten, ga je ook over andere aspecten dan alleen het rooskleurige nadenken.

Mondelinge afspraken, afspraken per mail

Voordat de overeenkomst op papier wordt gezet, heeft er waarschijnlijk al (veelvuldig) contact tussen jullie plaatsgevonden. In persoonlijke gesprekken, telefonisch, per mail, per WhatsApp. Jullie zijn tot een super goed idee gekomen om een samenwerking aan te gaan en hebben er allebei heel veel zin in. Allebei hebben jullie duidelijk voor ogen wat de bedoeling is en hoe één en ander vormgegeven gaat worden.

En wat er dan ook vaak gebeurt, is dat er geen specifieke overeenkomst wordt opgesteld. Een mondelinge overeenkomst is immers ook geldig. En ja, dat is zo. Maar bij een mondelinge overeenkomst is het vaak jouw woord tegen het woord van de ander. En afspraken per mail, dat is toch ook een vastlegging? Ja, ook dat is zo.

Waarom dan tóch een samenwerkingsovereenkomst opstellen?

Waarom zou je de afspraken dan nog vastleggen in een overeenkomst? Alles is toch duidelijk? Je wil gewoon aan de slag en geen geneuzel over afspraken op papier zetten, welke afspraken dan ook nog eens ondertekend moeten worden.

Toch is aan de slag gaan zonder samenwerkingsovereenkomst niet verstandig. Het vastleggen van de afspraken in een overeenkomst kan namelijk een hele hoop onduidelijkheid en negatieve energie in de toekomst voorkomen.

Zo zal je waarschijnlijk nog niet over alle onderwerpen die ik hiervoor heb genoemd hebben nagedacht. Maar ook juist over de kern van de samenwerking kan meer duidelijkheid komen als je de afspraken vastlegt in een overeenkomst. Daarin kun je namelijk uitleggen waarom je gaat samenwerken en welk resultaat jullie beogen te bereiken. En je zal zien: het op papier zetten van de bedoeling is toch nét even anders dan die appjes of gesprekken die jullie erover hebben gehad. Wellicht was jullie visie op bepaalde onderdelen ook net even anders. Daar kun je dan mooi nu al over nadenken en tot duidelijkheid komen!

En weet je wat het voordeel is als je een overeenkomst maakt direct bij aanvang van de samenwerking? Dan sta je nog op goede voet met elkaar en kom je in alle redelijkheid tot een overeenkomst waar beide partijen achter staan. Zodra er een kink in de kabel komt, komt helaas vaak de minder goede kant van de ander (en jezelf ;-)) naar boven. Een redelijke oplossing is dan vaak ver te zoeken en misschien eindig je wel in de rechtbank…

Beëindigen van de samenwerking

Het valt immers ook te verwachten dat er op enig moment een einde aan de samenwerking komt. Dat hoeft niet eens te zijn omdat het fout is gegaan, maar dat kan ook zijn omdat één van de partijen besluit het roer om te gooien. Stop je dan met de verkoop van het hele product? Of gaat de overblijver dan alleen verder? En krijgt de partij die stopt een financiële compensatie?

Je kunt je voorstellen dat als je deze afspraken al maakt bij de aanvang van de samenwerking, er een reëel beëindigingsplan ontstaat. Zodra de ene partij echter te kennen geeft te willen stoppen en als jij dit niet zag aankomen, zal jouw visie wellicht anders zijn (en dit geldt uiteraard ook andersom). Het is dan fijn, voor alle betrokken partijen, als je je kunt baseren op een overeenkomst waarin één en ander gewoon staat uitgeschreven. Wil je bij het beëindigen toch afwijken van de afspraken uit de overeenkomst? Ook dat kan. Als het maar gebeurt met goedvinden van beide partijen.

Maak die overeenkomst

Mijn advies is dus: maak die samenwerkingsovereenkomst. Dat hoeft geen lang ingewikkeld document vol juridische onbegrijpelijkheden te zijn. Een overeenkomst gaat over wat jij daarin wil regelen. Je bent vrij om af te spreken wat je wil en om de afspraken te formuleren zoals jij ze wil.

Zie het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst niet als een drempel, maar juist als een bijdrage om de samenwerking een knallende start te geven. En als er dan een kink in de kabel komt, dan weten alle partijen waar ze aan toe zijn. Wel zo geruststellend.

Hulp nodig?

Ik help je graag bij jouw samenwerkingsovereenkomst. Dat kan zijn het opstellen van de overeenkomst vanaf nul, maar dat kan ook zijn het controleren en aanpassen van een reeds opgestelde overeenkomst.

Neem vrijblijvend contact met mij op via info@winkenslegal.nl of via het contactformulier van mijn website!

Ten slotte: dit artikel is informatief bedoeld. Uitzonderingen, mitsen en maren: ik kan er een hele hoop noemen. In mijn artikel probeer ik een algemeen beeld te schetsen, zonder het al te ingewikkeld en lang te maken. Neem voor een specifiek op jou gericht advies altijd contact op.

Recommended Articles